Forza HJK:n näkymys HJK-Lahti -pelin tapahtumista

Kuva © Forza HJK

HJK-Lahti -ottelun (11.4.2024) tapahtumat ovat saaneet paljon huomiota julkisuudessa. Liikkeellä on ollut harhaanjohtavaa kirjoittelua ja kommentointia aiheesta.

HJK:n kannattajayhdistys Forza HJK kertoo tässä oman näkemyksensä tapahtumien kulusta ja toivoo, että aiheesta käyty keskustelu voitaisiin käydä tosiasioihin pohjautuen.

Nämä tapahtumakuvaukset perustuvat silminnäkijähavaintoihin, keskusteluihin eri toimijoiden kanssa (ml. HJK:n edustajat, poliisi, otteluiden turvallisuushenkilöstö ja ravintoloitsija), sekä video- ja valokuvamateriaaleihin.


Tapahtumien kulun kuvaus

-       Ottelu sujui ensimmäisellä jaksolla katsomossa rauhallisesti, lukuun ottamatta yhden mainoksen repimistä kentän mainosaidasta. Jakson aikana Klubipäädyssä oli myös iso tifo esillä, sekä soihdutusta.

-       HJK:n, otteluturvallisuusorganisaation, otteluiden ravintoloitsijan ja poliisin kanssa järjestetyssä tapaamisessa viime keskiviikkona käytyihin keskusteluihin perustuen, mainosaidan repiminen johti järjestyksenvalvojaorganisaation ilmoitukseen poliisille. Ilmoituksen yhteydessä oli kerrottu, että tekijä oli tunnistettu.

-       Poliisin johto teki tällöin päätöksen, että kyseinen henkilö kiinniotetaan ottelun puoliajalla.

-       Mellakkapoliisi saapui varusteissaan Klubipäädyn taka-alueelle ennen puoliaikavihellystä. Heitä oli tässä vaiheessa paikalla 7-8 henkeä.

-       Mellakkapoliisi ei saapunut katsomoalueelle esimerkiksi järjestyksenvalvojien pahoinpitelyn vuoksi, kuten on monissa yhteyksissä annettu ymmärtää. He eivät saapuneet sinne myöskään pyrojen vuoksi.

-       Taukovihellyksen jälkeen lähes loppuunmyydystä katsomosta lähti ruoan ja juomanhakuun, wc-käynnille jne. iso massa yleisöä katsomon taka-alueelle, jossa ruoan- ja juomanmyyntipisteet sijaitsevat. Joukossa oli paljon muun muassa lapsiperheitä. Liikkeellä oli satoja, ehkä jopa yli tuhat ihmistä lapsista vanhuksiin.

-       Mellakkapoliisirivistö odotti myyntialueen keskiosassa ja muutamassa minuutissa väkijoukko täytti koko alueen ihmetellen mellakkapoliisin läsnäoloa. Poliisiryhmän koko kasvoi koko ajan ollen lopulta vähintään 25-30 henkeä.

-       Kulminaatiopiste tapahtumakulussa oli poliisin tekemä rynnäkkö joukon keskelle, jossa otettiin kiinni alaikäinen nuori. Hänet vietiin kolmen miehen voimin lattiaan, jota vasten häntä painettiin mm. polvilla. Tilanne näytti pahalta. Emme osaa kuitenkaan lain näkökulmasta arvioida sitä, oliko voimankäyttö ylimitoitettua.

-       Väkijoukko reagoi voimakkaalta näyttäneeseen kiinniottoon sanallisesti. Poliisi reagoi tönien ihmisiä kauemmaksi, arvatenkin turvatakseen oman toimintansa. Massan keskellä tämä johti kuitenkin nopeasti tönimiseen puolin ja toisin.

-       Tilanne ei ollut enää kenenkään hallinnassa ja tapahtumat eskaloituivat nopeasti - askel askeleelta, huuto huudolta, tönäisy tönäisyltä ja lopulta käytävällä oli mellakkapoliisien rivi vasten kymmenien, ehkä yli sadan kannattajan riviä.

-       Näiden rivistöjen välissä oli Klubipäädyn kannattajia, muun muassa Klubipäädyn capo kovaäänisensä kanssa, rauhoittamassa kumpaakin osapuolta. Poliisi reagoi tähän tönimällä heitäkin ja lyömällä capoa pampulla takaapäin selkään.

-       Tilanne oli räjähdysherkkä.

-       Lopulta poliisi vetäytyi alueelta ja tapahtumat rauhoittuivat.


Yhteenveto

Yleisesti ottaen voidaan todeta mainosaidan repimisen olevan kohtuullisen pieni vahingonteko. Sen johdosta poliisi aloitti kuitenkin tapahtumasarjan, joka johti kolmeen rikosilmoitukseen, yleisen turvallisuuden heikkenemiseen ts. moniin vaaratilanteisiin ja tapahtumien päätymisen kohuotsikoihin.

Pelin aikaisista tapahtumista on tehty neljäskin rikosilmoitus, joka koskee mainosaidan repimistä. Tämä ei siten ollut seurausta mellakkapoliisin toiminnasta.

Voidaan olettaa, että ilman poliisin toimintaa, pelin aikana olisi tapahtunut yksi rikosilmoitukseen johtanut vahingonteko.

Kannanottomme

Tuomitsemme mainosaidan repimisen ja tuomitsemme väkivallan.

Peräänkuulutamme suhteellisuutta. Vähimmän haitan periaate ei näissä poliisin toimissa toteutunut, kuten tapahtumakuvauksesta voidaan päätellä.

Mainoksen repiminen ei ole sellainen teko, joka vaatisi välitöntä reagointia. Vaaratilanteet olisi Lahti-pelissä vältetty ottamalla tunnistettu henkilö kiinni pelin jälkeen.


Voiko poliisi tulla katsomoon?

Julkisessa keskustelussa on väitetty, myös poliisin lausumana, että Klubipäädyssä ajateltaisiin, ettei poliisi voi tulla katsomoon. On virheellistä tehdä Lahti-pelin tapahtumista tällainen päätelmä.

Tietenkin poliisi voi tulla katsomoon, mikäli tilanne sitä vaatii.

On eri asia, provosoiko poliisin toiminta ihmisiä. Pelkkä läsnäolo sitä ei tee.


Ottelutapahtumien turvallistaminen

Jalkapallopelien ympärillä käytävän keskustelun henki ei yksiselitteisesti johda tapahtumien turvallisuuden paranemiseen.  Keskustelu ei kerro edes sitä, missä määrin ja missä asioissa turvallisuutta pitäisi parantaa. 

Keskustelun sävy saattaa jopa johtaa turvallisuuden heikkenemiseen.

Julkisuudessa on puhuttu ottelutapahtumien sääntöjen ja Suomen lakien rikkomisen kitkemisestä peleistä. Tavoite on tietenkin ylevä. Sillä on kuitenkin kääntöpuolensa.

Hollantilainen ääriliikkeiden tutkija Cas Mudde kirjoittaa Guardianissa ”turvallistamisesta” ja kysyy, onko lain ja järjestyksen vaatiminen ratkaisu mahdollisiin ongelmiin.

”Turvallistamisella on itseään vahvistava logiikka: Jos poliiseja lähetetään jalkapallopeleihin suuria määriä, jalkapallolla on oltava turvallisuusongelma.”

Tällainen logiikka näkyy suomalaisessakin keskustelussa tällä hetkellä. Poliisin Lahti-pelissä aloittamia toimia perustellaan, jopa niillä tapahtumilla, mitkä ovat olleet seurausta poliisin toimista – ne tapahtuivat siis sen jälkeen, kun poliisi aloitti toimintansa.

Mudde kirjoittaa myös, että turvallistamisen seurauksena ongelmia aletaan etsimään suurennuslasin kanssa. Lähestytään moraalipaniikkia, jota keskustelu ruokkii. Sen seurauksena poliisin määrät ja muut turvallisuustoimet lisääntyvät, joka tulee yhteiskunnalle myös kalliiksi.

Tällainen kierre olisi katkaistavissa, jos esimerkiksi Lahti-pelin tapahtumia voitaisiin kuvata ilman klikkiotsikkohakuja ja tapahtumien mittasuhteita suurentelematta.


Kantelu oikeusapumiehelle

Tuemme Lahti-ottelujen tapahtumista mahdollisesti tehtyä/tehtävää kantelua oikeusapumiehelle. On hyvä, että ulkopuolinen taho tutkii asioiden kulun ja poliisin toiminta käydään läpi.

Meillä on kuitenkin paljon muutakin perattavaa kaikkien osapuolien toiminnassa. Olisi kyettävä ravistelemaan totuttuja kaavoja ja yksioikoista ajattelua. Se on todennäköisempi tie ongelmien vähenemiseen kuin pelkkä laki ja järjestys.


Poliisilaki

3 §

Suhteellisuusperiaate

Poliisin toimenpiteiden on oltava puolustettavia suhteessa tehtävän tärkeyteen, vaarallisuuteen ja kiireellisyyteen, tavoiteltavaan päämäärään, toimenpiteen kohteena olevan henkilön käyttäytymiseen, ikään, terveyteen ja muihin vastaaviin häneen liittyviin seikkoihin sekä muihin tilanteen kokonaisarviointiin vaikuttaviin seikkoihin.

4 §

Vähimmän haitan periaate

Poliisin toimenpiteillä ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää eikä kenellekään saa aiheuttaa suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi.


Helsingissä 20.4.2024

HJK:n kannattajayhdistys Forza HJK

_____________________________________________________________________________

Liity Fan Club Forza HJK ry:n jäseneksi. Jäsenenä tuet Klubia ja Klubin kannattajatoimintaa! Samalla pääset nauttimaan  jäseneduistamme.

20 euron hinnalla olet mukana tukemassa Klubipäädyn tifoja, olet oikeutettu osallistumaan Forzan järjestämiin tapahtumiin ja pääset nauttimaan jäseneduistamme. Näitä etuja on muun muassa alenus kausikortista Veikkausliigan otteluihin. 

Forza HJK on Klubin virallinen kannattajayhdistys.  Forza HJK on mukana lähes kaikissa Klubin miesten ja naisten sekä Klubi 04:ten matseissa. Forza näkyy ja kuuluu isosti katsomoissa ja medioissa. Viime kaudella Klubipäädyssä nähdyt, Suomen kaikkien aikojen näyttävimmät tifot rahoitettiin Forza HJK:n suoran tuen ja Forzan järjestämän rahankeräyksen avulla. Yhdessä Klubipäädyn aktiivien kanssa tehtiin historiaa! 

Jäsenenä tuet kaikkea tätä ja halutessasi olet tervetullut itsekin mukaan toimintaan. 

Jäsenmaksu on vuonna 2024 edelleen sama 20€ ja vuonna 2008 syntyneiltä ja nuoremmilta 12€. 

Jäseneksi voit liittyä täyttämällä  liittymislomakkeen. Liittymislomakkeen ja lisätietoja jäseneduista löydät täältä