Riku Riskin viimeinen kausi HJK:ssa?

Kuva: Mira Lönnqvist

Selkäleikkauksesta toipunut Riku Riski paljastaa haastattelussa, että tämä saattaa olla hänen viimeinen kautensa HJK:ssa. Hän avaa myös ihmetystä herättänyttä päätöstä pelata selkäleikkauksesta toipumisen jälkeen Kakkosessa pelaavassa Klubi 04:ssa ja kertoo ettei aio katsoa Qatarin MM-kisoja.

Kaudella 2018 Suomeen palannut ja HJK:hon siirtynyt Riku Riski on persoonallinen laituri, joka on ehtinyt urallaan kiertää maailmalla monissa seuroissa. Persoonallisuus hänen kohdallaan ei tarkoita räiskyvää luonnetta, jollaiseksi persoonalliset pelaajat yleensä mielletään. Kentällä Riku erottuu taiteilijamaisilla otteillaan ja kentän ulkopuolella usein hymyilevästä miehestä saa hieman ujon, itseensä vetäytyvän kuvan, joka ei pelkää kuitenkaan ottaa kantaa vaikkapa yhteiskunnallisiin asioihin. Niillä hän on herättänyt jopa maailmanlaajuista huomiota kieltäydyttyään osallistumasta Huuhkajien harjoitusleiriin Qatarissa, vedoten maan huonoon ihmisoikeustilanteeseen.

Veikkausliigassa Riku on tehnyt yhteensä 19 maalia Klubille ja päässyt nostelemaan mestaruuskannuja Veikkausliigan lisäksi myös Suomen Cupissa. Klubin europeleissä Riku on tehnyt kunnioitettavat seitsemän maalia.

Tämän kauden alun Riku on kuitenkin joutunut istumaan katsomossa selkäleikkauksen vuoksi. Hän on nyt toipunut leikkauksesta pelikuntoon, mutta on pelannut Klubi 04:ssa, mikä on herättänyt kummeksuntaa varsinkin, kun Riku oli mukana edustusjoukkueen ensimmäisissä europeleissä. HJK tiedotti, että pelaaminen Klubi 04:ssa oli Rikun oma toive.

Se oli oma toive, mutta asia on monimutkainen. Europelien ohessa ei ole helppo, ja tietyn vaiheen jälkeen mahdotonta, tehdä muutoksia rekisteröityyn kokoonpanoon. Olin europelien ensimmäisellä kierroksella mukana, vaikka olisin voinut pelata sinä aikana muutaman ottelun Klubi 04:ssa”, Riku kertoo.

Kyse oli kuitenkin ilmeisesti pienestä kömmähdyksestä europelien sääntöjen tulkinnassa.

Tämä oli omalta osaltani väärä päätös. Ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä europelien rekisteröityyn kokoonpanoon olisi ilmeisesti voinut vielä tehdä muutoksia. Tarvitsin kuitenkin pelejä alle, enkä luottanut kroppaani vielä niin täysin, että olisin uskaltanut olla mukana. Tästä syystä valitsin Klubi 04:n pelit. Nämä päätökset ja keskustelut käydään yleensä yhdessä valmentajan kanssa, ja meillä on ollut päävalmentajan kanssa hyvä ja rehellinen dialogi meneillään koko kesän ajan. Nyt jälkikäteen ajateltuna päätös pelata 4-5 ottelua Klubi 04:ssa on ollut oikea” Riku kertoo päätöksen taustoista.

Kuva: Mira Lönnqvist

Klubi 04 on HJK:n reservijoukkue, joka pelaa tällä kaudella Kakkosessa. Joukkueessa pelaavat ovat pääasiassa nuoria tulevaisuuden lupauksia ja Klubin omia kasvatteja.

Millainen taso kakkosessa ja Klubi 04:ssa on verrattuna Veikkausliigaan ja edustusjoukkueeseen?

Ero on suuri, mutta pitää ottaa huomioon, että edustusjoukkue on pelaajamateriaaliltaan tänä vuonna poikkeuksellisen vahva ja Klubi 04:n pelaajat ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta todella nuoria. Tasoeroa siis pitääkin olla, mutta mielestäni tilanne on nuorelle pelaajalle silti hyvä. Pelaajaliikenne treeniviikolla edustusjoukkueen ja Klubi 04:n välillä saattaa olla todella vilkasta, ja jo kehittävien Kakkosen pelien lisäksi moni nuori Klubi 04:n pelaaja harjoittelee edustusjoukkueen mukana. Tämä on mielestäni täydellinen yhdistelmä nuorelle lupaavalle pelaajalle.”

Nähdäänkö sinut jo seuraavassa Veikkausliigan pelissä edustusjoukkueessa?

Toivottavasti. Olen valmis lähtemään edustusjoukkueen mukaan heti, jos kutsu käy. Pelipaikoista on kova kamppailu, ja yritän treeneissä vakuuttaa valmennusryhmän siitä, että minulla on vielä annettavaa edustusjoukkueelle loppukauden aikana”, Riku vastaa diplomaattisesti.

HJK:n toimistolta vahvistetaan odotetusti, että Riku pelaa edustusjoukkueessa loppukauden.

Riku on tehnyt urallaan mittavan ulkomaankiertueen. Hän on pelannut monessa eri joukkueessa Puolassa, Ruotsissa, Norjassa ja Skotlannissa. Norjan Elitserienissä Riku teki yhteensä 31 maalia pelaamassaan 140 ottelussa. Parhaimmillaan hän oli liigan maalipörssin kuudentena kaudella 2013 ja seitsemäntenä kaudella 2012 tehden kymmenen maalia molemmilla kausilla pelatessaan Hönefossissa. Hän pelannut myös muun muassa Rosenbogissa ja IFK Göteborgissa ja monissa muissa seuroissa.

Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimmat seurat?

Jokainen seura on omalla tavallaan mieleenpainuva, mutta varmasti henkilökohtaisten onnistumisten siivittämänä Honefoss ja Rosenborg nousevat tässä ykköseksi. Honefoss on sympaattinen seura pieneltä paikkakunnalta, ja vietin siellä muutaman mahtavan vuoden. Rosenborg taas on Norjan suurin ja menestynein seura, ja sieltä jäi myös paljon hyviä muistoja vuosien varrelta” Riku muistelee.

Mikä sai sinut valitsemaan Klubin ulkomailla kiertämisen jälkeen?

Halusin pelata mahdollisimman korkealla tasolla, voittaa mestaruuksia ja kilpailla myös eurokentillä. Tämä kaikki on toteutunut, joten valintani on ollut onnistunut”.

Riku kertoo, että ikimuistoisimpia hetkiä Klubissa ovat toistaiseksi olleet kaikki mestaruudet, viime kauden pelit Konferenssiliigassa ja joukkueen tämän kauden suoritukset eurokentillä.

”Upeita hetkiä!”

Riku aloitti jalkapallon pelaamisen Maskun Palloseurassa pienellä paikkakunnalla Turun kupeessa. Helsinki vai Masku? HJK vai MaPS?

Olen kasvanut Maskun naapurissa Nousiaisissa, mutta olen toki Maskun Palloseuran kasvatti. Tästä huolimatta valintani on Helsinki ja HJK.”

Veikkausliigassa Klubin otteet, varsinkin viime kaudella sekä nyt alkukauden aikana, ovat saaneet paljon kritiikkiä. Vähämaaliset pelit Klubi on kuitenkin onnistunut lähes aina kääntämään voitoksi.

Veikkausliigassa haluaisin nähdä Klubin, joka ratkaisee pelit aikaisemmin edukseen. Meillä on jo useamman vuoden ajan ollut ongelmia jatkaa aktiivista hyökkäyspelaamista johtoasemassa. Varsinkin viime kaudella tämä aiheutti suuria ongelmia ja myös pistemenetyksiä ottelun loppuhetkillä. Euroopassa taas pelirohkeuden pitää olla korkeammalla tasolla, jotta pystymme haastamaan nimekkäitä vastustajia. Nämä asiat ovat kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, ja työ niiden parissa jatkuu!

Vaikuttaako kannattajien kannustus peliisi?

Vaikuttaa. Etenkin tappioasemassa itseluottamus ja usko pelin kääntämiseen kasvaa, kun kuulee kannattajien jatkavan kannatusta tilanteesta huolimatta.

Miten kannattajakulttuuri eroaa eri maissa missä olet pelannut?

Ruotsi on omalla tasollaan, mutta muissa maissa (Norja, Skotlanti, Puola) se riippuu paljon pelipaikasta. On ollut ilo huomata, miten kannattajakulttuuri kehittyy myös Suomessa koko ajan, vaikka yhä toivoisinkin Veikkausliigaan enemmän katsojia ja meteliä”, Riku pohtii.

Mitä muuten veljellesi Roopelle kuuluu?  

Roope kuntouttaa aktiivisesti polveaan, mutta on todella sääli, että häneltä jää koko kausi välistä näiden loukkaantumisten takia. Hän palaa kuitenkin varmasti entistä vahvempana ja parempana pelaajana takaisin ensi vuoden aikana!

Kuva: Mira Lönnqvist

Otit kantaa Qatarin tilanteeseen kieltäytymällä matkustamasta Huuhkajien kanssa sinne leireilemään. Tästä nousi silloin laaja kansainvälinen uutinen ja sinua tituleerattiin jopa Euroopan puhutuimmaksi jalkapalloilijaksi. Qatarin MM-kisoja on voimakkaasti kritisoitu ihmisoikeustilanteen vuoksi. Olit osaltasi vahvasti nostamassa tätä aihetta esiin. Mitä ajattelet kaikesta tapahtuneesta nyt?

Asian saamat mittasuhteet yllättivät minut, mutta olen iloinen, miten paljon keskustelua asia herätti. Keskustelu jatkuu edelleen, ja toivon että Qatarin kisojen aiheuttamat ongelmat eivät unohdu kisojen jälkeen”, Riku kertoo.

Olet pelannut urallasi 26 ottelua Huuhkajissa. Kutsua maajoukkueeseen ei enää tuon kieltäytymisen jälkeen kuitenkaan tullut. Luuletko että näillä asioilla on ollut syy-yhteys?

En usko, olen ollut koko ajan hyvissä väleissä Markku Kanervan ja Palloliiton kanssa. Syyt kutsujen loppumiseen taitavat olla ihan muualla”, Riku vastaa jälleen diplomaattisesti.

Tämän kysymyksen äärellä moni jalkapalloa seuraava joutuu painiskelemaan tulevien MM-kisojen kohdalla. Aiotko seurata Qatarin MM-kisoja?

En. Vaikka joitakin parannuksia on tapahtunut niin tilanne on edelleen surkea ja surullinen”, Riku vastaa yksiselitteisen painokkaasti.

Rikun sopimus Klubin kanssa kattaa tämän kauden. Kysyttäessä jatkoneuvotteluista, Riku pudottaa pöydälle ikävän uutisen.

Neuvotteluja tai keskustelua ei ole käyty. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tämä on minulle viimeinen kausi Klubissa.”

Kilpailu pelipaikoista Klubissa on kovaa ja euromenestyksen myötä panostukset joukkueeseen varmasti kovenevat jatkossa. Kävi jatkosopimuksen kanssa kuinka tahansa, on Riku kuitenkin näinä vuosina jo paaluttanut oman vahvan puumerkkinsä Klubin historiaan.

Riku ura jalkapalloilijana ei varmasti ole vielä ohi, mutta sekin aika joskus koittaa. Furuholm siirtyi uran jälkeen politiikkaan. Onko mahdollista, että seuraat Interin pelaajan jalanjälkiä?

Se ei taida olla mahdollista, en ole kovinkaan kiinnostunut politiikasta eikä minulla ikinä riittäisi tiedot tai taidot tehdä uraa noin haastavalla alalla. Omat kiinnostuksen kohteeni pyörivät enemmän kielten ja kirjallisuuden ympärillä. Arvostan Furuholmia kuitenkin valtavasti jalkapalloilijana, poliitikkona ja ihmisenä.

Lopuksi tärkein kysymys: Särkyykö korvat joukkueen huoltajan Boris ”Bobi” Wistuba-Marinon [nimi kirjoitettu oikein, toim. huom.] musiikkivalinnoista?

Ei! Vaikka Bobi valitettavasti joutuu silloin tällöin, yleisön paineesta soittamaan musiikkia lajityypistä toiseen, hän on silti henkeen ja vereen Rock´n´roll -jäbä.

Rock’n’roll jäbä on myös Riku itse. Toivottavasti saamme nauttia hänen persoonallisesta pelaamisesta Klubissa niin tällä kaudella kuin jatkossakin.

Haastattelu: Juha Juoni & Teemu Taipale
Kuvat: Mira Lönnqvist

Muutos: artikkeliin lisätty 5.9. klo 10:00 seuraava lause:
"HJK:n toimistolta vahvistetaan odotetusti, että Riku pelaa edustusjoukkueessa loppukauden."

Forza HJK on HJK:n virallinen kannattajayhdistys, jonka jäseniksi ovat kaikki tervetulleita. Jäsenmaksu on 20€ ja liittymisohjeet löydät klikkaamalla kuvaa.