O Captain! Our Captain O’Shaughnessy!

Daniel O’Shaughnessy palasi Klubiin kaudelle 2018. Pitkän uran maailmalla tehnyt toppari on 26-vuotiaana pelaajana parhaassa iässään, jolla on vielä useita vuosia annettavanaan futikselle. Paluu Suomeen tässä vaiheessa uraa sai tietenkin Klubin kannattajien sydämet sulamaan, mutta herätti epäilyjä kyynisimpien Veikkausliigan seuraajien keskuudessa ratkaisun järkevyydestä Danielin uran kannalta. Vasenjalkainen toppari ja pitkän rajaheiton omaava Daniel on kuitenkin lyönyt jauhot suuhun epäilijöille ja pelaa tällä hetkellä varmasti uransa kukoistuskauttaan. Klubin kapteeniksi nousseella O’Shaughnessyllä on jo taskussaan Suomen mestaruudet sekä Cup-voitot ja hän on noussut Klubin kautta Huuhkajien kokoonpanoon jonka mukana matkasi aina EM-kisoihin saakka.

Daniel oli ensimmäinen veikkausliigapelaaja EM-kisoissa. Hän murtautui joukkueeseen viime hetkellä ja heti ensimmäisessä pelissä Tanskaa vastaan vakiinnutti paikkansa joukkueessa suvereenilla pelillään. WhoScored.com valitsi hänet kisojen ensimmäisen viikon 10 parhaan pelaajan joukkoon yhdessä Lukas Hradeckyn kanssa.

Daniel palasi EM-kisoista suoraan Stadin derbyyn ja aloitti kauden europelimatkan pelaten täysiä minuutteja joka pelissä. HJK:n kapteenilla oli kuitenkin aikaa Forzan haastattelulle kesken kiireisen pelitahdin. 

Millaiset fiilikset sinulla oli, kun astelitte kentälle Suomen ensimmäiseen arvokisapeliin?

"Upeat fiilikset. Ihan uskomaton fiilis päästä edustamaan Suomea ensimmäisessä miesten arvokisapelissä. Vielä siistimpää siitä teki se, että saatin peli voitettua".

Suomi voitti kaikkien aikojen ensimmäisen arvokisapelinsä 0-1 lukemin Joel Pohjanpalon maalilla. 

"Se oli sellainen kokemus minkä tulen muistamaan koko loppuelämän". 

Peli sai dramaattisen käänteen, kun Tanskan Eriksen sai sydänkohtauksen kesken pelin. Millaiset mietteet sinulla oli ja mitä puhuitte pukukopissa odotellessanne päätöstä jatketaanko peliä? 

"Ei siinä vaiheessa oikein tiennyt mitä miettiä. Aluksi ei oikein kukaan ymmärtänyt mitä oli tapahtunut ja kuinka vakava tilanne oli kyseessä. Pukukopissa päätettiin, että kunnioitetaan Tanskan pelaajien päätöstä pelin jatkoon liittyen. Onneksi kuitenkin sairaalasta kuului positiivisia uutisia Christian Eriksenin olotilasta".

Ensimmäinen arvokisavoitto taskussa matkasitte Pietariin. Seuraavassa pelissä vastassa oli Venäjä. Avausmaali ottelun alussa jäi Pohjanpalon otsanmitan päähän, jonka verran Jolle VAR-tarkastuksessa katsottiin olleen paitsiossa. Jossittelitteko 0-1 tappiota pelin jälkeen? 

"Joo tietenkin se harmitti ettei se maali jäänyt voimaan, mutta oli meillä tämänkin jälkeen omat mahdollisuutemme pelissä. Valitettavasti ei vaan saatu pelistä sitä tulosta mitä haettiin, vaikka kaikkemme annettiin”.

Belgia-ottelussa onnistuneiden syöttöjesi prosentti oli 86,9.

Olitko tyytyväinen omaan esitykseesi tässä pelissä? 

"Joo olin tyytyväinen peliini Belgiaa vastaan ja muutenkin koko turnauksessa. Kun vastassa oli maailman parhaita pelaajia niin kyse on pienistä marginaaleista. Valitettavasti meillä ei tällä kertaa riittänyt jatkopeleihin asti, mutta nyt jäi nälkää ja saavutettavaa seuraaviin arvokisoihin".

Kisojen jälkeen olit yllättäen heti Klubin avauksessa Derbyssä. Oliko helppo palata liiga-arkeen? 

"Joo oli helppo palata. EM-kisat kasvattivat nälkää ja intoa futikseen entisestään, niin oli kiva päästä jatkamaan kautta klubin kanssa mahdollisimman nopeasti. Derbyt on vielä veikkausliiga kauden kohokohtia niin ei niitä halua missata. Kirsikkana kakun päälle oli hienoa nähdä taas klubifaneja katsomossa pitkästä aikaa".

Klubi voitti kiihkeiden tapahtumien jälkeen derbyn 0-1 ja meni samalla derbyjen maratontaulukossa johtoon. Voitot ovat nyt Klubille 29-28. Tasan on pelattu 22 kertaa.

Nyt on jo europelitkin käynnissä. Klubi sai hienon startin Mestareidenliigan karsinnoissa ottamalla 3-1 voiton kotona ja naulasi otteluparin suvereenisti vieraissa 0-4 voitolla montenegrolaisesta Budućnostista. 

Montenegrosta palattuaan Klubi vieraili Oulussa. Lähes kaikki Montenegrossa avauksen miehet olivat lepovuorossa. O’Shaughnessylle ei kuitenkaan korvaajaa löytynyt ja Daniel urakoi Oulussakin täydet 90 minuuttia. Pelaajien vahva kierrätys kuitenkin kostautui ja Klubi koki kauden ensimmäisen tappion Veikkausliigassa. AC Oulu vie matsin 2-1 numeroin.

Tällä viikolla Klubi kohtasi kuitenkin jo Malmön vieraissa ja palasi peliesityksissään arkeen. Tasainen peli päättyi 2-1 kotijoukkueen voittoon. Jossiteltavaakin jäi, sillä Roope Riskin maali hylättiin paitsiona. Mikäli VAR olisi ollut käytössä, maali olisi todennäköisesti hyväksytty. Klubilla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet selvitä tästäkin parista jatkoon ensi viikon tiistaina pelattavassa otteluparin toisessa osassa Bolt Areenalla. 

Europeleissä ei ole odotettavissa matalaa blokkia, jonka Klubi usein Veikkausliigassa kohtaa. Oliko tämä avain Klubin voittoon otteluparin avauksessa? 

"Avain voittoon Budućnost peleissä oli pelaaminen omilla vahvuuksilla. Aloitettiin peli rohkeasti ja aggressiivisesti. Puolustettiin tiiviisti ja käytettiin saumamme kun tuli maalipaikka. Sama juttu oli vieraspelissä, hoidettiin homma tyylikkäästi kotiin. Nyt seuraavaksi Malmön kaatoon".

Oliko peleissä Budućnostia vastaan jotain sellaista mikä pitäisi paremmin ottaa huomioon vieraspelissä?

"Ei sen kummemmin. Heillä on taitavia ja nopeita hyökkäyspään pelaajia, jotka meidän piti huomioida, mutta uskottiin omaan tekemiseen ja siihen, että olemme parempi joukkue kuin he".

Miltä itsestäsi tuntui pelata vasemmassa laidassa?

"Mielummin pelaan keskellä topparina, mutta joukkueen eteen voin pelaa laidassakin jos se auttaa joukkuetta voittamaan". 

Matka Riihimäeltä RiPS:stä Hongan ja Klubi04:n kautta maailmalle Metziin, Brentfordiin, Midtjyllandiin, Cheltenhamiin ja sieltä takaisin Klubiin vuonna 2018 on ollut pitkä. 

Mikä sai sinut valitsemaan paluun Klubiin ja miten itse koet hyötyneesi paluusta?

"Ulkomaan reissulta tuli opittua monta asiaa ja olen kokenut paljon erilaisia asioita jotka ovat kasvattaneet minua ihmisenä. Oma ura oli siinä vaiheessa menossa enemmän sivusuuntaan kuin ylöspäin niin ajattelin, että jotain pitää tehdä ja saada kurssia muutettua. Kun mahdollisuus klubiin paluuseen tuli niin ajattelin sen olevan hyvä seuraava askel uralla. Klubiin paluun jälkeen olen kehittynyt pelaajana paljon. Olen päässyt pelaamaan paljon ja päässyt joukkueessa johtavaan rooliin, mikä on auttanut minua murtautumaan maajoukkueeseenkin. Kaiken kaikkiaan olen todella iloinen päätöksestäni tulla takaisin HJK:hon".

Miten mielestäsi Klubin peli on kehittynyt vuodesta 2018, jolloin palasit Klubiin?

"Klubin peli on nyt suoraviivaisempaa kuin se oli 2018. Nopeisiin hyökkäyksiin lähdetään hanakammin ja haetaan nyt ratkaisuja vähän enemmän riskillä".

Onko Klubilla jotain erityistä verrattuna ulkomaisiin jengeihin ja mitä mielestäsi pitäisi parantaa, että oltaisiin useammin europelien lohkovaiheessa? 

"Lohkovaiheiseen pääsy vaatii paljon venymistä koko seuralta. Tänä vuonna kuitenkin näen että tällä joukkueella on hyvät mahdollisuudet se saavuttaa. Mitä useammin HJK pääsee lohkovaiheiseen asti niin sitä helpommaksi se myös tulevaisuudessa tulee sen tuoman suuren taloudellisen hyödyn takia. Panostuksia kuitenkin koko seuran toimintaan tulee jatkaa että vuosittainen lohkovaiheeseen pääsy on mahdollista. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee kannattamaan meitä sekä europeleissä että veikkausliigassa vielä tänä kesänä ja yhdessä voimme taas saavuttaa jotain upeaa".

Vietkö Huuhkajat MM-kisoihin Qatariin? 

"Tämä on tavoite. EM-kisatkin tuntuivat vielä hetki sitten kaukaiselta haaveelta, mutta nyt sinne on päästy niin seuraava tavoite on päästä edustamaan suomea MM-kisoissa. Tavoitteet kannattaa asettaa korkealla, jotta saa motivaatiota jokapäiväiseen työntekoon". 

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on? 

"Nyt keskitytään näihin europeleihin ja veikkausliigaan. Mietitään vasta myöhemmin mitä tulevaisuus tuo tullessaan jos se kysymys tulee ajankohtaiseksi".  

Toivottavasti saamme nauttia DOS:n johtajan otteista Töölössä vielä monta vuotta ja toivottavasti hän vie meidät myös europelien lohkovaiheeseen tänä kesänä. Tämä voi varmistua jo tiistaina 27.7. kun Klubi kohtaa Malmön Bolt Areenalla. Voitto tästä otteluparista varmistaisi lohkopaikan jossain tänä vuonna pelattavista kolmesta eurokilpailuista.

Our Captain!

Haastattelu: Juha Juoni & Teemu Taipale
Kuvat: Mira Lönnqvist